poniedziałek, 14 marca 2016

KARKÓWKA Z SZYNKOWARA

   Gdy zbliża się sobota nabieram ochoty na pyszną wędlinę.Wiecie,że unikam tych kupnych więc musi to być coś domowego.Dzięki uprzejmości Tradismak mam szynkowar, z którym zaprzyjaźniam się coraz bardziej https://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226
  Tym razem wybrałam karkówkę bo to Nasz ulubiony kawałek mięsa - najbardziej smaczny.Najlepszą reklamą będzie fakt,że właściwie po wędlinie pozostały tylko zdjęcia.Mój mąż był zachwycony - musicie wiedzieć,że jest On bardzo wymagający jeśli chodzi o smak i w ogóle o jedzenie.Ciężko go zadowolić,ale tutaj 1000% satysfakcji.
Składniki:
  •  ok 1 kg karkówki
  • pół główki czosnku
  • 1  łyżeczka Peklosmaczka Tradismak lub soli peklującej
  • 1 - 1,5 łyżeczki przyprawy Szeherezada Tradismak
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
Mięso z karkówki umyć,osuszyć.Czosnek podzielić na dwie części,jedną przecisnąć przez praskę,zaś pozostałe ząbki czosnku wykorzystać w całości.Mięso karkówki ponacinać i włożyć tam nasze ząbki.Następnie naciąć tak by uzyskać płat mięsa,delikatnie rozbić tłuczkiem,natrzeć solą peklującą z dwóch stron - tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie mięso posypać przyprawą ( u mnie Szeherezada),natrzeć pozostałym czosnkiem,musztardą i majerankiem - oczywiście z dwóch stron. Zwinąć jak roladę,obwiązać nitką.Do szynkowara włożyć woreczek,umieścić w nim mięso,zamknąć praskę i odstawić na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie zagotować wodę,do środka włożyć na dno ściereczkę,na to szynkowar i parzyć w 80-90 st ok 2 godzin.Po ugotowaniu zalać zimną wodą,gdy ostygnie włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Tym razem zrezygnowałam z żelatyny...trochę przy krojeniu wędlina się rozchodziła,ale nam to nie przeszkadzało....jeśli jednak chcecie mieć spójną proponuję dodać 2 - 3 łyżeczki żelatyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz